-MARIA MONTSENY: ELS ORÍGENS DEL BUTOH: Tatsumi Hijikata i Kazuo Ohno. Les paraules dels seus creadors

PROJECTE de RECERCA. Per Maria Montseny. Barcelona, 2011

Aquesta recerca teòrica pretén afavorir una millor comprensió sobre la dansa butho: sobre els seus orígens, el seu context inicial i sobre els seus creadors. A partir de la recerca de les fonts originals, les paraules dels seus protagonistes i pares indiscutibles Tatsumi HIjikata i Kazuo Ohno, la recerca pretén esbrinar les arrels mateixes de la dansa butoh i aprofundir en la dansa, el pensament, l’imaginari, la metodologia i la vida d’ambdós ballarins. L’objectiu de la recerca és, doncs, recuperar la veu dels creadors primers del butoh, recollir les seves paraules i traduir-les al català (conservant la versió anglesa als peus de pàgina) per tal que el lector pugui interpretar-ne directament el seu significat, pugui submergir-se en el pensament dels autors i pugui deixar-se suggerir pels seus universos i les seves imatges.

Existeix nombrós material escrit que exposa i explica les característiques del butoh, les causes de la seva aparició, les intencions dels seus protagonistes, la seva repercussió i influència en el panorama escènic mundial, etc. L’objectiu d’aquesta recerca, en canvi, és recollir i contrastar el màxim de material original possible (part del qual queda fora del nostre abast ja que no ha estat traduït del japonès) extret d’escrits dels mateixos ballarins, d’entrevistes, de vídeos, de converses, etc., per tal de poder tenir una idea del butoh sense filtres ni interpretacions, per a atansar-se tant com sigui possible a allò primari i original.
És essencial, en aquesta recerca, la tria curosa del material, la manera com exposar-lo, la tasca de contrastar i compara els materials d’ambdós ballarins per tal de fer visibles i entenedores les seves diferents i particulars maneres d’entendre el butoh.

La tasca de la recerca és, a més de recollir el material original i traduir-lo, oferir un context històric, polític, social i cultural que ajudi a comprendre les característiques concretes i específiques que van conduir a gestar aquesta eclosió del butoh; des de la postguerra japonesa fins al naixement de les avantguardes artístiques al Japó.
D’altra banda i com a informació addicional, d’ampliació i de suport, la recerca també pretén recollir el testimoni de figures cabdals del món artístic i cultural del Japó de l’època vinculats a la dansa butoh: des figures de ressó internacional i fortament vinculades als dos ballarins, fins a crítics d’art, deixebles d’ambdós mestres i estudiosos sobre el fenomen del butoh, sobretot japonesos però també, en casos determinats, europeus i nordamericans. Aquestes fonts, les fonts secundàries, permeten una visió externa, encara que molt propera, dels orígens del butoh. Aporten informació sobre la recepció del fenomen, sobre la seva fortuna crítica, sobre el seu impacte en la societat japonesa de l’època, ajudant a ampliar el gruix de dades i a omplir certs buits d’informació.
Recollir els testimonis de figures cabdals dins el món artístic i cultural del Japó com Yukio Mishima, Eiko Hozoe o Yoshito Ohno, amics i col·laboradors dels dos mestres, els quals van exercir una forta i fructífera influència sobre la vida i també l’obra tant de Tatsumi Hijikata com de Kazuo Ohno, contribueix a comprendre aspectes molt rellevants sobre aquest naixement del butoh i sobre l’obra dels seus protagonistes.
A més a més, aprofitant la presentació de la dansa de Kazuo Ohno a Barcelona durant el Festival Grec de l’any 1982, la recerca recull des de material gràfic fins a testimonis directes de persones que van promoure la seva participació al festival o van tenir l’oportunitat d’assistir a la seva presentació.
Finalment, la recerca recull un glossari de paraules clau que faciliti la comprensió de certes nocions estrictament japoneses i de difícil traducció; un índex complet del material literari de Tatsumi Hijiakta i de Kazuo Ohno, un índex del material videogràfic dedicat als dos ballarins, i un índex de les seves creacions de dansa; així com una bibliografia completa i una webgrafia específica on les persones interessades puguin acudir per tal d’aprofundir en aspectes concrets sobre els orígens del butoh i sobre les obres dels seus creadors.

+info:
http://mariamontseny.wordpress.com


 
A %d bloguers els agrada això: